Pagina's

Wakker worden


Illustratie: Dick Vincent

Ik houd van slapen, echt heel erg zelfs. Maar toch nog nét iets liever word ik wakker. Een nieuwe dag en ik mag er nog bij zijn. Ik besef maar al te goed de vergankelijkheid en de onzekerheid van het leven. Om die reden heb ik mijn dromen nooit voor mij uit kunnen schuiven. Het moet nu. Maar soms zijn dromen groter dan verwacht. Soms verpak je de essentie van je dromen in een te groot jasje. Soms nemen je dromen zoveel plek in beslag, dat er nauwelijks ruimte meer is voor het leven zelf. 

Het leven slipt vol met loze bezigheden, onnodige kosten, veel werk en vage abonnementen. Het lijkt vol, maar voelt leeg. Een beetje zoals naar de McDonald's gaan. En dan ineens kan ik mezelf vanaf een afstandje bekijken. Alsof er een beetje licht over me gestrooid werd, omdat het voor even te donker was. Het blijft een uitdaging om mezelf in alle ruis goed te kunnen blijven horen, maar vroeg, laat of precies op tijd, ben ik gelukkig altijd bereid om te luisteren. 

Want als je het wéét, ben je verantwoordelijk. En sommige dingen heb ik altijd geweten. Dat ik geen standaard baan ging krijgen, dat ik de tv niet zou missen, dat ik geen groot huis wil en dat ik geen kinderen op de wereld wil zetten. Als een van deze dingen als een droom in mij komt wonen, dan wordt het een ander verhaal. 

Grootse dingen moeten gebouwd worden op de juiste fundering. Anders stort het in. Ik weet niet veel dingen zeker, maar met datgene wat ik wel weet, ga ik bouwen. Steentje voor steentje, zodat het de plek wordt waar ik thuis ben. Zodat het de plek wordt waar het echte leven te vinden is. En in dat leven is er ook ruimte voor groeipijnen, struggles en onzekerheden. 

Tijd om te gaan bouwen. Ik weet niet waar het huis komt te staan, ik weet nog niet hoe het eruit komt te zien. Maar één ding is zeker; het wordt altijd eerst erger voordat het beter wordt. Laten we beginnen. Want enkel als we wakker worden, zijn we in staat om onze diepste verlangens en dromen uit de nacht mee te nemen in het betoverende alledaagse.

X Britt 

Oh en dit liedje kwam weer precies op het juiste moment. En gaat natuurlijk over wakker worden.