Pagina's

Dromen doen


Eigenlijk vond ik het wat cliché om een dromenstappenplannetje te maken. Want die zijn er al zoveel. Maar omdat zoveel mensen hun dromen nog steeds op plankjes laten liggen, gaan we er toch voor. Voor de officiële versies kun je terecht op Google, je zal er gegarandeerd tig vinden. Dit is mijn minder officiële persoonlijke dromen-doen-stappenplannetje, wie weet werkt hij ook voor jou!

Oh ja, en dat vergeet ik bijna. Ben je al een dromendoener? Yay! Dan kun je meteen door naar stap 7. 

1.Je idee doorvoelen
Ik vind dit zelf de allerbelangrijkste stap. Voordat je namelijk al je energie gaat stoppen in het realiseren van het idee, is het belangrijk om te doorvoelen uit welke motivatie deze komt. En dan bedoel ik; ego of gevoel? (meer cliché kan het niet, ik weet het) Probeer te onderzoeken of deze droom van binnenuit komt (je wijze zelf) of van buitenaf (maatschappij, familie, vrienden). Baseer dromen nooit op basis van prestatiedrang, bevestiging, aanzien of angst. Een droom op basis van deze funderingen gaat je nooit voldoening geven. Als je droom vanuit je innerlijke zelf komt, schuilt er ook nog eens een diep vertrouwen achter. Dat is waarschijnlijk niet voor niks!

2.Dromen maar!
Nu zal je ook dromen ook. Maak het zo concreet mogelijk in je hoofd. Schrijf, teken, visualiseer er op los. Probeer zoveel mogelijk in detail te visualiseren, dit helpt je verder in het proces te komen. Ik heb vroeger eens een A4tje getypt over mijn toekomstige leven als het al zover was. Het meest magische is, dat het bijna allemaal is uitgekomen. Be careful what you wish for, zullen we maar zeggen.

3.Beren transformeren
Beren zijn er om te transformeren. Ze zorgen ervoor dat je droom concreet en haalbaar wordt. Je hebt bijvoorbeeld geen geld, geen tijd of nog niet genoeg kennis. Denk na over alle risico’s die de droom met zich mee brengt. Probeer zoveel mogelijk dingen in te dekken of schrijf mogelijke oplossingen op. Er hoeft nog niet overal een oplossing voor te zijn, deze komen meestal later vanzelf op je pad. Hier komt meestal een chique-grote-mensen-plan uit. Hoort er ook bij.

4.Blablabla
Als je eenmaal mooie dingen aan het doen bent, zijn er altijd mensen om je heen die ze net wat minder mooi vinden. Besef dat dit altijd veel zegt over deze mensen en heel weinig tot niks over jou. Ze zijn zelf doodbang om dit soort risico’s te nemen. Ze baseren hun vertrouwen op geld, vaste contracten en meer van dat soort schijnzekerheden. Wees lekker verstandig naïef en volg je intuïtie!

5.Voorsprieten aan
Het leven geeft je vaak alles wat je nodig hebt, vooral als deze droom voortkomt vanuit een diep verlangen. Het enige wat jij moet doen, is ervoor openstaan, kansen zien en ze nemen. Alles wat je op je weg tegenkomt, kun je proberen te koppelen aan de oplossingen die je nog zocht. Bij ieder te huur bordje wat ik in die tijd zag, al was het in Amsterdam, waren mijn ogen op scherp.

6.Work your ass of
Er zal een moment aankomen dat je moet gaan beslissen of je er voor gaat. Doe je het of niet? Natuurlijk ga je! Je hebt alle risico’s in kaart gebracht, wat kan er nu uiteindelijk gebeuren? Je zult heus wel een dak boven je hoofd hebben en eten hebben. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je wat terug zou moeten gaan naar de basis. Of je ego krijgt een kleine snabbel. Wat overigens voor bijna niemand slecht is. Dit is de periode van hard werken, realiseren, doen, rennen en werken tot in de late uurtjes.

7.Geniet van het uitzicht
Een gevaar is, dat je in puntje 6 blijft hangen. Dat is in ieder geval wat er bij mij gebeurde. Je zit zo in de ren-modus dat je bijna vergeet waarom je het allemaal deed. Belangrijk is hierbij even afstand te nemen van je creatie, te kijken naar al het moois en even achterover te leunen. Niet te lang natuurlijk, want dromen doen is eigenlijk veel te leuk!