Pagina's

Egotreffers vs zieltreffersAfbeelding: www.ohmarie.nl


Soms is het een beetje in de war. Dan lijkt het leven op van die oordopjes ergens in je tas die behoorlijk in de knoop zitten. Omdat het veel is, gecompliceerd, groots, moeilijk maar tegelijkertijd ook heel fantastisch. We hebben met zoveel te maken dat ik soms nog knap vind dat we met z’n allen nog zo goed functioneren. Of ja, soort van :-). 

We hebben het enorme heelal die maar niet eindigt (hoe kan dat?!), we hebben deze feilloos in elkaar gezette lichamen, vormloze zielen, gevoelens, emoties en jaren, dagen en uren die we helemaal zelf mogen invullen. We hebben al dat nieuws, met al die ingewikkelde situaties erin en we hebben ego's die vaak nogal lastig groot zijn. 

In al dit, is het nogal moeilijk om helemaal vanuit bewustzijn te leven. Of juist onderbewustzijn, het is maar net hoe je het bekijkt. De focus op de buitenkant, het ego die te vaak een aai over de bol krijgt, ons hoofd wat alleen fastfood krijgt, onze lichamen die worden afgetraind naar tevredenheid en volgepropt worden met healty stuff of juist te veel Mc Donalds. Al die verfijnde plaatjes op Instagram, die gestileerde levens waar alles klopt. Gras lijkt altijd zo verdomd groen aan de overkant. We blijven maar kwijlen over de heg, terwijl we ons gazonnetje aan de binnenkant verwaarlozen. 

Maar zo nu en dan, kom ik er even bij. Bij alles. En het gebeurt steeds vaker. Het is als magie. Door muziek, woorden, momenten en andere harten. Van mensen die zo fijn zijn en vol van alles. Als je bij ze bent, lijkt de omgeving altijd een beetje te vervagen. Of van die fijne liedjes of films waar je blij en verdrietig tegelijk van wordt. Het voelt als waarheid, als thuis, als al het grote verhuld in het kleine. Dan hou je even op met snappen of begrijpen en maakt het niet uit dat het heelal geen einde heeft. Alsof het leven overgoten wordt door po√ęzie. Je begrijpt het misschien niet helemaal, maar je weet dat je het mooi vindt. 

Ja, dat zijn de zieltreffers. Het is de binnenkant, het echte werk. Daar kunnen we wat mee. Ze zijn heerlijk. Ze fluisteren in plaats van dat ze schreeuwen. Ze overleven in de diepte, in plaats van aan de oppervlakte. Er kan geen like, afgetraind lichaam of aai over de boltijd tegenop. Het zorgt voor wijsheid en groei. 

En het haalt je oordopjes voor even weer uit elkaar.

Zodat je bijvoorbeeld dit fijne liedje kunt luisteren: https://www.youtube.com/watch?v=AObC5VKMdEc